Διαβήτης και Οφθαλμός

amfivlistroeidopatheia

amfivlistroeidopatheia

Τι είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Είναι μια επιπλοκή του διαβήτη και προκαλείται από βλάβη των μικρών αγγείων του αμφιβληστροειδή, που αποτελεί το ‘φίλμ’ του ματιού. Είναι κύρια αιτία τύφλωσης, προσβάλλει και τα δυο μάτια και αρχικά μπορεί να μην έχει συμπτώματα.
Ποιά είναι τα στάδια της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας

Ήπια μη παραγωγικήΜέτρια μη παραγωγικήΒαριά μη παραγωγικήΠαραγωγική (ανάπτυξη παθολογικών εύθραυστων αγγείων).
Ποιός κινδυνεύει από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Όλοι οι διαβητικοί τόσο τύπου Ι όσο και τύπου ΙΙ. Για αυτό όλοι πρέπει να έχουν ετήσιο οφθαλμολογικό έλεγχο.Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να επιδυνωθεί στην εγκυμοσύνη και γι’αυτό όλες οι έγκυες με διαβήτη πρέπει να ελέγχονται οφθαλμολογικά.
Πώς η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια προκαλεί απώλεια όρασης

Στην παραγωγική μορφή τα εύθραυστα νέα αγγεία μπορεί να αιμορραγήσουν μέσα στο μάτι.Υγρό μπορεί να συγκεντρωθεί στο κέντρο της ωχράς κηλίδας, ονομάζεται οίδημα ωχράς, σε όλα τα στάδια της διαβητική αμφιβληστροειδοπάθειας.
Έχει συμπτώματα η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Αρχικά μπορεί να μην έχει καθόλου συμπτώματα γι’αυτό επιβάλλεται ετήσιος οφθαλμολογικός έλεγχος.

ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΓΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ.
Ποιά είναι τα συμπτώματα της  διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας αν συμβεί αιμορραγία

Αρχικά φαίνονται’μυγάκια’, και μετά η όραση μειώνεται απότομα. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να υποτροπιάζουν.
Πως θεραπεύεται το οίδημα της ωχράς

Με laser που μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί μετά μερικούς μήνες αφού συνήθως προηγηθεί μια εξέταση που λέγεται φλουοραγγειογραφία και ίσως OCT.
Πως θεραπεύεται η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Τα τρία πρώτα στάδια δεν χρειάζονται θεραπεία εκτός αν υπάρχει οίδημα της ωχράς.Για πρόληψη της εξέλιξης της νόσου οι διαβητικοί ασθενείς πρέπει να ρυθμίζουν καλά τα επίπεδα γλυκόζης, τη χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση.Η παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια θεραπεύεται με laser που συνήθως πραγματοποιείται σε 2-3 συνεδρίες και προκαλεί υποστροφή των νέων αγγείων. Το laser αυτό μπορεί να επηρεάσει λίγο την περιφερική όραση, την αντίληψη των χρωμάτων ΄και τη νυχτερινή όραση αλλά σώζει την υπόλοιπη όραση.Αν η αιμορραγία μέσα στο μάτι είναι μεγάλη χρειάζεται μια επέμβαση για να αφαιρεθεί το αίμα που ονομάζεται υαλοειδεκτομή.
Τι μπορώ να κάνω για να προστατύσω την όρασή μου

Οφθαλμολογική εξέταση κάθε χρόνο ή και συχνότερα αν υπάρχει διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Καλή ρύθμιση γλυκόζης, αρτηριακής πίεσης και χοληστερίνης.
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ..
Η παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς συμπτώματα.Οίδημα ωχράς μπορεί να αναπτυχθεί σε κάθε στάδιο χωρίς συμπτώματα.Μπορεί να έχεις παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια και οίδημα ωχράς και να βλέπεις ακόμα καλά αλλά διατρέχεις πολύ μεγάλο κίνδυνο σοβαρής απώλειας όρασης.Γι’ αυτό απαιτείται οφθαλμολογικός έλεγχος τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο.