Τι είναι ο αμφιβληστροειδής;
Αν σκεφτούμε το μάτι σαν μια φωτογραφική μηχανή τότε ο αμφιβληστροειδής είναι το φίλμ. Ο αμφιβληστροειδής είναι μια λεπτή στοιβάδα νευρικού ιστού που καλύπτει το μάτι από μέσα. Οι ακτίνες φωτός που μπαίνουν στο μάτι εστιάζονται στον αμφιβληστροειδή από τον κερατοειδή και το φακό. Ο αμφιβληστροειδής σχηματίζει μια εικόνα που με το οπτικό νεύρο στέλνεται στον εγκέφαλο για επεξεργασία- εμφάνιση του φιλμ.
Τι είναι η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς;
Οι αποκολλήσεις αναπτύσσονται σε αμφιβληστροειδείς που έχουν κάποια τρύπα ή ρωγμή. Αυτό επιτρέπει σε υγρό να περάσει από μέσα καινα τον ξεκολλήσει, όπως μια ταπετσαρία ξεκολλάει από την υγρασία.
Όταν ξεκολλήσει ο αμφιβληστροειδής δεν μπορεί να σχηματίσει καθαρή εικόνα και η όραση γίνεται θολή και αμυδρή.
Ποιός κινδυνεύει από αποκόλληση αμφιβληστροειδούς;
Η αποκόλληση αμβιβληστροειδούς είναι συχνότερη σε μεσήλικες μύωπες, και μετά από επέμβαση καταρράκτη. Παραταύτα είναι αρκετά σπάνια με συχνότητα 1 στους 10000. Είναι σπάνια σε νέους ενήλικες εκτός αν υπάρχει τραυματισμός του ματιού.
Ποιά είναι τα συμπτώματα;
Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι μια σκιά που απλώνεται μπροστά στο ένα μάτι. Μπορεί να προηγηθούν λάμψεις, αστραπές ή μυγάκια και αράχνες μπροστά από το μάτι αλλά δεν υπάρχει πόνος. Τα παραπάνω συμπτώματα χρήζουν άμεσης εξέτασης από οφθαλμίατρο.
Ποιά είναι η θεραπεία;
Αν ανακαλυφθεί νωρίς τότε μπορεί να χρειαστεί μόνο laser με τοπική αναισθησία.
Συχνά όμως, χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για την τοποθέτηση του αμφιβληστροειδή στη θέση του και το κλείσιμο της τρύπας. Αυτή συνήθως γίνεται με γενική αναισθησία και έχει ποσοστό επιτυχίας περίπου 90% με την πρώτη επέμβαση. Μετά την επέμβαση ο ασθενής μένει στο νοσοκομείο μερικές μέρες και το μάτι είναι ελαφρά επώδυνο και πρησμένο.
Τι όραση μπορώ να περιμένω μετά από επιτυχή επέμβαση;
Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος και τη διάρκεια της αποκόλλησης. Η σκιά που προκαλείται από την αποκόλληση συνήθως εξαφανίζεται όταν ο αμφιβληστροειδής τοποθετείται στη θέση του. Αν η κεντρική όραση έχει επηρεαστεί πριν την επέμβαση τότε μπορεί να μην επανέλθει πλήρως μετά.
Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;
Μπορεί να χρειαστεί να τοποθετείτε το κεφάλι σε συγκεκριμένη θέση για επιτάχυνση της επούλωσης.
Θα χρειαστούν σταγόνες για μερικές εβδομάδες.
Μπορεί να μην μπορείτε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο ή σε μεγάλο υψόμετρο για μερικούς μήνες.
Τι γίνεται αν ο αμφιβληστροειδής δεν τοποθετηθεί στη θέση του;
Αν δεν γίνει επέμβαση η όραση θα χαθεί τελείως. Αν η πρώτη επέμβαση δεν πετύχει μπορεί να επαναληφθεί.
Μπορεί να προληφθεί η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς;
Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ή αν ο οφθαλμίατρος βρει μια αδύνατη περιοχή τότε το laser μπορεί να αποτρέψει την αποκόλληση. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως δεν υπάρχει κάποια προφύλαξη.
Η αποκόλληση δεν συμβαίνει ως αποτέλεσμα κούρασης του ματιού, σκυψίματος ή άρσης βάρους.
Τι γίνεται με το άλλο μάτι;
Αν έχετε πάθει αποκόλληση στο ένα μάτι υπάρχει κίνδυνος περίπου 10% να συμβεί και στο άλλο.